Simklubben S02

Funktionär

Vår tävlingsverksamhet bygger mycket på engagemang från klubbens medlemmar, föräldrar till våra tävlingssimmare samt de äldre simmarna. Det finns många uppgifter som måste fungera på en tävling oavsett storlek.
Sekretariat: sköter tidtagning, resultat och pratar under tävlingen (speaker)
Runt bassängen: utbildade ”regelfunktionärer”, löpare, tävlingsbyråfolk m fl.
För att kunna genomföra en simtävling krävs det ca 20 funktionärer per tävlingspass. Det är mycket folk och vi behöver ständig påfyllning i funktionärsleden. För att vi ska kunna genomföra våra egna tävlingar Barracuda Race och Sjörövarsimmet och för att få delta på vissa andra tävlingar krävs det att vi föräldrar engagerar oss som funktionärer. Klubbarna i Västsverige försöker också hjälpa varandra vid tävlingar, så kan man ställa upp ibland tas hjälpen tacksamt emot.

Utbilda dig till funktionär

Syftet med en utbildning är att ge behörighet som tävlingsfunktionär.
Att kunna reglerna inom simning skapar förståelse för ditt barns simning och simtävlingar och det blir mycket roligare att titta på tävlingar när man kan reglerna! Att kunna reglerna inom simning skapar förståelse för ditt barns simning och simtävlingar och det blir mycket roligare att titta på tävlingar när man kan reglerna!

Varför funktionär

•    Du vill ta aktiv del i ditt barns idrott
•    Du skjutsar och sitter ändå med på tävlingarna
•    Du vill lära dig mer om reglerna i simning
•    Du vill vara delaktig i klubben
•    Alla klubbar måste ställa upp med ett visst antal funktionärer, om inte så får heller inte simmarna tävla. Ett simpass kräver nästan 35 personer så alla behövs.

Med kunskaper om tävlingsreglerna blir det lättare att förstå och förklara varför barnen ibland blir diskade på tävlingar! De första gångerna som vi följer våra barn till simtävlingen, är för att hjälpa dem i omklädningsrummets trängsel, förmå dem att simma in tillsammans med en massa främmande barn eller hålla reda på vilka grenar och heat de skall delta i.
Efter några tävlingar är de förvånansvärt självständiga. De tycker ändå att det är skönt att någon vuxen familjemedlem är närvarande. Tiden på läktaren som åskådare kan för oss vuxna bli dryg.
Det finns ett bra hjälpmedel mot detta; Lär dig mer om ditt barns idrott!!
Som funktionär får du en fin inblick i simning. Här kommer några goda skäl till det:
•    Du förstår plötsligt vändningar, starter och ditt eget barns simutveckling bättre.
•    Du får del av kamratskapet i klubben.
•    Det lönar sig på sikt att dela barnets fritidsintresse.
•    En simtävling kräver minst 30 funktionärer.
•    Tiden under en tävling flyger iväg.
•    Du lär känna andra föräldrar från såväl S02 som från andra klubbar

Vem kan bli funktionär?

Alla kan bli funktionär, enda kravet är att man som funktionär ska vara 16 år. Några förkunskaper inom simning behövs inte. Du blir Funktionär för Steg 1 efter två kurskvällar och två praktikpass.

Intresserad?

Vet du redan nu att du är intresserad skicka ett mail till funktionar@s02.nu med namn, telefonnummer och namn på ditt/dina simmande barn så hör vi av oss med mer detaljer kring utbildningen. Vi svarar också gärna på frågor om utbildningen eller hur det är att vara funktionär.
Vi ses på bassängkanten!